24 lipca 2014

Dla wszystkich wiecznie w pośpiechu prawdziwe królewski obiad!

Witam gorąco w samym środku wakacji! Czy dla was to równie (albo nawet bardziej!) zabiegany okres co rok szkolny? Jeśli też borykacie się z tym "problemem" i nie macie czasu nawet na pełnowartościowy posiłek między jednym wyjściem a drugim, polecę wam jeden z szybkich,a przede wszystkim zdrowych obiadów, który doda energii na resztę dnia. Wystarczy poświęcić 15-30 min temu daniu(oczywiście nie wliczając czasu jedzenia).

U mnie króluje, skutecznie odciągając od wszystkich fast foodów panoszących się po mieście. Uwaga, proszę Państwa, tuż to władca absolutny, Jego Wysokość Łosoś I!


Przedstawiam również koronną eskortę - Surówkę oraz Koktajl Owocowy:)

Do przygotowania dania potrzebujemy:
  • pół dużego fileta z łososia
  • przyprawę do ryb, sól
  • oliwę z oliwek do smażenia
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • jeden ogórek małosolny
  • ser mozzarella mini (kulki)
  • liść sałaty do dekoracji
  • świeże owoce (u mnie truskawki, których niestety już nie ma)
  • kefir
  • cukier trzcinowy (do smaku)
Rybę  traktujemy solą i przyprawą z obydwu stron, smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy przez ok. 15 min (aby nie była w środku surowa). W tym czasie kroimy na połówki pomidorki i mozzarellę mini oraz ogórka w kostki. Doprawiamy pieprzem, solą. Sałatę myjemy i kładziemy na talerz, a na niej usmażonego łososia. W blenderze umieszczamy owoce (polecam borówki,maliny, truskawki) i z dodatkiem kefiru oraz dosładzając cukrem trzcinowym miksujemy. Przelewamy do wysokiej szklanki i umieszczamy w niej słomkę do koktajli. Kilka listków mięty na wierch i... Voilà!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz