28 marca 2014

Because we all love cookies!


Co powiecie na takie ogromne ciacha? Dietetyczne. Coś w stylu "american (chip) cookies", które szturmem zawładnęły także Europę? Zamiast używanej w tradycyjnym przepisie mąki pszennej i masła, dodamy moc zdrowych produktów zbożowych. Szykujcie się na niesamowitą dawkę błonnika! Czekoladę zaś zastąpimy rodzynkami...:)

Składniki:
po 70g płatków żytnich i owsianych
50g mąki razowej
40g otrębów (mogą być te żytnie)
trochę wiórek kokosowych
20g cukru trzcinowego
30g miodu
łyżka śmietany "dwunastki"
jajko
2 banany
rodzynki
oraz proszek do pieczenia (łyżeczka)

Formujemy
Przepis nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, wystarczy rozgnieść banany widelcem na gładką masę (lub używając w tym celu tarki z dużymi oczkami) i dodać wszystkie produkty. Dobrze wymieszać. Uformować na blasze, wyściełanej papierem, ciastka, dość płaskie, o dużej powierzchni. Piec do 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Celsjusza (ew. na dwie tury).

Robiąc tak niewiele możemy cieszyć się niesamowitym smakiem ok. 12 przepysznych chip cookies!

Jedno, jak widać, już zniknęło.
Czekamy na odzew Amerykanów po naszą dietetyczną wersję:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz