3 kwietnia 2014

Ketchup - zdrowy?

Ketchup jest jednym z moich ulubionych dodatków do wszelkiego rodzaju potraw - poprawi smak każdego dania:) Czy jednak jest on zdrowy?

Odpowiedź oczywiście nie może być jednoznaczna. Wszystko zależy bowiem od składu ketchupu, najlepszy jest naturalnie ten domowy, choć na sklepowych półkach też możemy znaleźć dość dobre produkty tego typu. Warto poświęcić chwilę i przejrzeć etykietkę.

Składniki
Ketchup wytwarzany z prawdziwych pomidorów, z małą ilością sztucznych konserwantów i innych polepszaczy smaku, może być produktem prozdrowotnym. Pomidor jest chyba jedynym warzywem, które zyskuje po obróbce termicznej. 
Koncentraty pomidorowe (czy inne przetworzone produkty tego typu) zawierają przede wszystkim dużo likopenu (więcej niż świeże pomidory). Działa on przeciwnowotworowo, opóźnia procesy starzenia, chroni przed cukrzycą, wylewami oraz chorobami kardiologicznymi i neurologicznymi.
Witaminy C i E wspomagają naszą odporność oraz układ krwionośny. Mają także wpływ na nasz wzrok.
Potas wspomaga układy krwionośny, mięśniowy oraz nerwowy.

Podsumowanie
Ketchup należy do zdrowych produktów, jeśli zadbamy o jego skład. Szukajmy tego o jak największej zawartości pomidorów i niewielkiej ilości sztucznych dodatków. Wtedy możemy go jeść spokojnie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz