11 listopada 2013

Serek waniliowy domowej roboty

Na dobry początek przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na serek waniliowy. Jeśli znudziły Ci się już wszystkie sklepowe produkty tego typu, może warto wypróbować ten wariant pysznej, lekkiej, dodającej energii przekąski lub słodkiego śniadania?

Danie będzie gotowe dosłownie w 5 minut. Potrzebujemy tylko kostkę twarogu (chudego lub półtłustego), cukier waniliowy i trzcinowy (zdrowsza wersja białego, więc zachęcam do użycia własnie jego).

Twaróg przekładamy do miski i mieszamy blenderem, aby uzyskać gładką masę (przez 2 minuty na maksymalnych obrotach) dosypując cukier waniliowy i trzcinowy według uznania. Odstawiamy masę na jakiś czas, aby cukier "przeszedł" przez nasz twaróg.

Tak gotowy produkt możemy polać dodatkowo miodem, wkroić banany, dodać orzechy, suszone owoce, płatki kukurydziane (wersja na dziś :)). Propozycje podania można oczywiście zmodyfikować według własnego uznania, nie ma tutaj żadnych ograniczeń. Idealnie nadaje się również jako wkład do naleśników.


Z jednej kostki twarogu (250g) wyjdą dwie porcje takie, jak te przedstawione na zdjęciu.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz