30 listopada 2013

Pyszna i lekka zupa dyniowa

…typu krem. Przepis wygrzebany w jednej ze starych książek kucharskich z okresu, kiedy to jeszcze moja mama poznawała tajniki gotowania - powraca do łask. Największym atrybutem tej zupy jest to, że nie zagęszczamy jej śmietaną, a mimo to jest bajecznie gęsta.

Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować:
  • 30 dag dyni
  • 3 cebule
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 ziemniaki
  • ½ szklanki zielonego groszku konserwowego (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • posiekana natka pietruszki

„Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, zalać wrzącą wodą, osolić i nastawić do gotowania razem z obranymi i pokrajanymi w kostkę ziemniakami. Dodać dynię umytą, obraną ze skóry, oczyszczoną z pestek i pokrajaną, włożyć połowę masła i ugotować do miękkości (ok. 20 min). Lekko przestudzić, zmiksować lub przetrzeć przez sito, podgrzać, dodać groszek, a gdy zawrze – odstawić. Połączyć z gorącym mlekiem, dodać pozostałe masło. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować posiekaną natką pietruszki." Można podawać z grzankami z chleba (najlepiej żytniego).



Sezon na dynię co prawda już dobiega końca, trochę za poźno obudziłam się z tym przepisem, niemniej jednak powinno Wam się udać dostać jeszcze gdzieś pomarańczowego "olbrzyma". :)

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz