12 lutego 2014

Naleśniki ze szpinakiem

Dziś na obiad przygotowałam... naleśniki, ale w dużo zdrowszej formie! Pierwszym odstępstwem było nadzienie, drugim - drobna modyfikacja w składzie ciasta. Efekt był niesamowicie smaczny:)



Składniki:
  • 0,75 - 1 litr mleka (w zależności od ilości ciasta, jaką chcecie uzyskać)
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • ok. 2 szklanki mąki (i tu zmiana - część zwykłej pszennej mąki warto zastąpić mąką pełnoziarnistą)
  • nadzienie: szpinak (usmażony z czosnkiem), śmietana/jogurt naturalny/ser biały, drobno pokrojony pomidor

Wykonanie naleśników jest naprawdę proste: wszystkie składniki (poza farszem :P) miksujemy na gładką, dość rzadką masę. Niewielką ilość ciasta nakładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do złocistego koloru. Naleśniki smarujemy szpinakiem oraz śmietaną (lub jakimś jej wymienionym w składnikach zamiennikiem) w celu przełamania jego smaku i zawijamy.





Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz