Dziś na obiad przygotowałam... naleśniki, ale w dużo zdrowszej formie! Pierwszym odstępstwem było nadzienie, drugim - drobna modyfikacja w składzie ciasta. Efekt był niesamowicie smaczny:)
Składniki:
- 0,75 - 1 litr mleka (w zależności od ilości ciasta, jaką chcecie uzyskać)
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- ok. 2 szklanki mąki (i tu zmiana - część zwykłej pszennej mąki warto zastąpić mąką pełnoziarnistą)
- nadzienie: szpinak (usmażony z czosnkiem), śmietana/jogurt naturalny/ser biały, drobno pokrojony pomidor
Wykonanie naleśników jest naprawdę proste: wszystkie składniki (poza farszem :P) miksujemy na gładką, dość rzadką masę. Niewielką ilość ciasta nakładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do złocistego koloru. Naleśniki smarujemy szpinakiem oraz śmietaną (lub jakimś jej wymienionym w składnikach zamiennikiem) w celu przełamania jego smaku i zawijamy.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz