Ciasto kruche - złożone głównie z masła - do najzdrowszych nie należy. Jego smak jednak uwielbiam, postanowiłam więc poszukać jakiejś alternatywy. I udało się! Ciasto może nie smakuje identycznie, jest jednak naprawdę smaczne:)
Składniki:
- 350 g mąki (ja dałam 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 100 g zwykłej mąki pszennej)
- 75 g cukru (najlepszy brązowy)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- słoik musu jabłkowego (mój właściwie nie jest musem - gotuję już pokrojone jabłka, których potem nie rozdrabniam)
W misce mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy jogurt i jajka. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wkładamy do foremki i podpiekamy ok. 5-10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie na ciasto wykładamy jabłka i pieczemy jeszcze ok. 15 minut (najlepiej po prostu pilnować, żeby się nie spaliło). Ciasto można posypać dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi. Podawać z cynamonem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz