22 lutego 2014

Tarta z jabłkami

Ciasto kruche - złożone głównie z masła - do najzdrowszych nie należy. Jego smak jednak uwielbiam, postanowiłam więc poszukać jakiejś alternatywy. I udało się! Ciasto może nie smakuje identycznie, jest jednak naprawdę smaczne:)

Składniki:
  • 350 g mąki (ja dałam 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 100 g zwykłej mąki pszennej)
  • 75 g cukru (najlepszy brązowy)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • słoik musu jabłkowego (mój właściwie nie jest musem - gotuję już pokrojone jabłka, których potem nie rozdrabniam)

W misce mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy jogurt i jajka. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wkładamy do foremki i podpiekamy ok. 5-10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie na ciasto wykładamy jabłka i pieczemy jeszcze ok. 15 minut (najlepiej po prostu pilnować, żeby się nie spaliło). Ciasto można posypać dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi. Podawać z cynamonem.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz