4 kwietnia 2014

Zagubiona gruszka posłużyła w słusznej sprawie...

Pojedynczy owoc, a tyle może zdziałać! Takim sposobem powstały muffiny o waniliowej nutce, z gruszką. Równie smaczne co poprzednie, oczywiście dietetyczne - bez wielkich wyrzutów sumienia można skonsumować o jedną więcej ;)

W przepisie użyjemy 1 dużą i dojrzałą gruszkę,
120g mąki razowej i tyle samo pszennej,
15g otrębów żytnich,
łyżeczkę "i trochę" proszku do pieczenia,
1 jajo,
łyżkę śmietany 12-procentowej,
szklankę mleka,
10 g cukru,
pół łyżeczki cynamonu,
40g miodu,
aromat waniliowy.

Babeczki "in progress" ;)
 Najpierw łączymy ze sobą produkty "suche" (mąki, otręby, proszek, cukier). Kolejnym etapem będzie dodanie do miski składników o płynnej konsystencji. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy na 11 części, gdyż około tyle wyjdzie babeczek. Nakładamy wymieszane ciasto do foremek, zatapiamy w nim kawałki owocu (ja tego nie zrobiłam, dlatego są one tak bardziej na powierzchni). Rozgrzewamy piekarnik do 180st. C. i pieczemy około pół godziny.
Enjoy!


A tak się przedstawia końcowy efekt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz