26 kwietnia 2014

Kasza - którą wybrać?

Kasze, dzięki swoim właściwościom odżywczym i zdrowotnym, są najzdrowszym zamiennikiem wszelakich makaronów, ryżu, ziemniaków czy chleba. Nadają się do przygotowania każdego posiłku.
Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, czyli tych, które zapewniają energię na długo nie powodując gwałtownych skoków insuliny. Posiadają także duże ilości białka, witamin, minerałów, a także cennego błonnika, który ułatwia trawienie, jednocześnie utrudniając przyswajanie tłuszczu z innych pokarmów, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Z tych powodów kasze są szczególnie polecane osobom dbającym o linię.

Kasza jaglana
Najzdrowsza wśród kasz. Zawiera najwięcej soli mineralnych, między innymi krzemionki, która wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Można w niej znaleźć także sporo witamin (np. B1, B2, B6, E) oraz żelaza, miedzi i krzemu. Posiada także lecytynę, która wspomaga pamięć. Oczyszcza organizm z toksyn, zapewnia elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiega osteoporozie, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w organizmie, ma właściwości rozgrzewające. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna.

Kasza jęczmienna
Jest najpopularniejszym rodzajem kasz. Zawiera sporo błonnika oraz witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy, a także witaminy PP, która poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Pozytywnie wpływa na pracę serca, reguluje ciśnienie, hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie.

Kasza gryczana
Ona również jest uważana za jedną z najzdrowszych kasz, dzięki ogromnej zawartości magnezu. Jest ona także najlepszym wśród kasz źródłem białka (zawiera go więcej niż zboża). Ma najwięcej wśród kasz witaminy E oraz kwasu foliowego. Rozgrzewa organizm, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, wspomaga pracę wątroby, reguluje ciśnienie krwi, zwiększa krążenie w kończynach (jest polecana osobom cierpiącym na żylaki), pomaga oczyścić i wzmocnić jelita. Jej zaletą jest także to, że nie zakwasza ona organizmu. Nie zawiera glutenu.

Kasza manna
Chyba najmniej wartościowa. Zawiera najmniej błonnika, witamin i minerałów. Jest jednak lekkostrawna i zawiera jod, co należy zaliczyć do jej zalet.

Kasza kuskus
Podobnie jak kasza manna - mało wartościowa, ale lekkostrawna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz