10 maja 2014

Muffinki z malinami

Jestem pewna, że nie jestem jedyną osobą, która już tęskni za letnimi owocami. Postanowiłam więc przygotować muffinki - szybkie w wykonaniu, wygodne w spożyciu i zawsze smaczne! W dodatku możemy do ich zrobienia wykorzystać mrożone owoce, co sprawia, że możemy cieszyć się smakiem malin nawet zimą! Nie byłabym oczywiście sobą, gdybym nie przygotowała ich w najzdrowszy sposób:)
Bardzo mocno wyczuwalny jest miód, przez który także muffinki są dość lepkie - dlatego można zastąpić go cukrem. Mimo braku dodatku tłuszczu, muffinki bardzo łatwo odchodzą od papilotek.



Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/4 szklanki otrębów (użyłam owsianych)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • jajko (roztrzepane)
  • 2-3 łyżki miodu
  • opakowanie jogurtu naturalnego (małe)
  • 2/3 szklanki mleka
  • ok. 1 1/2 szklanki malin (wykorzystałam mrożone; mogą być też jagody)

Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Zawartości obu naczyń łączymy ze sobą mało dokładnie i dodajemy maliny. Masę przekładamy do papilotek i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz