Jestem pewna, że nie jestem jedyną osobą, która już tęskni za letnimi owocami. Postanowiłam więc przygotować muffinki - szybkie w wykonaniu, wygodne w spożyciu i zawsze smaczne! W dodatku możemy do ich zrobienia wykorzystać mrożone owoce, co sprawia, że możemy cieszyć się smakiem malin nawet zimą! Nie byłabym oczywiście sobą, gdybym nie przygotowała ich w najzdrowszy sposób:)
Bardzo mocno wyczuwalny jest miód, przez który także muffinki są dość lepkie - dlatego można zastąpić go cukrem. Mimo braku dodatku tłuszczu, muffinki bardzo łatwo odchodzą od papilotek.
Bardzo mocno wyczuwalny jest miód, przez który także muffinki są dość lepkie - dlatego można zastąpić go cukrem. Mimo braku dodatku tłuszczu, muffinki bardzo łatwo odchodzą od papilotek.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1/4 szklanki otrębów (użyłam owsianych)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- jajko (roztrzepane)
- 2-3 łyżki miodu
- opakowanie jogurtu naturalnego (małe)
- 2/3 szklanki mleka
- ok. 1 1/2 szklanki malin (wykorzystałam mrożone; mogą być też jagody)
Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Zawartości obu naczyń łączymy ze sobą mało dokładnie i dodajemy maliny. Masę przekładamy do papilotek i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz