Na Dzień Matki muffiny były (http://poznajjedzenie.blogspot.com/2014/05/sezon-na-truskawki-czas-zaczac.html), więc i z okazji dzisiejszego święta pojawi się tu przepis:) Więc na wstępie życzymy Tatom wszystkiego najlepszego!
Choć przepis był mocno improwizowany, babeczki wyszły naprawdę bajeczne - chyba najlepsze, jakie jadłam (przynajmniej w ostatnim czasie), oczywiście zdrowe, a po drobnej modyfikacji idealne także dla alergików. Okazja zawsze się znajdzie:)
Składniki:
- 2 laski rabarbaru, pokrojone w kostkę
- ok. 2 szklanki mleka (alergikom zalecamy sojowe)
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej, typ 650
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki otrębów pszennych
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej - mokre. Łączymy zawartości obu naczyń, dodajemy rabarbar. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz