23 czerwca 2014

Muffinki z rabarbarem

Na Dzień Matki muffiny były (http://poznajjedzenie.blogspot.com/2014/05/sezon-na-truskawki-czas-zaczac.html), więc i z okazji dzisiejszego święta pojawi się tu przepis:) Więc na wstępie życzymy Tatom wszystkiego najlepszego!
Choć przepis był mocno improwizowany, babeczki wyszły naprawdę bajeczne - chyba najlepsze, jakie jadłam (przynajmniej w ostatnim czasie), oczywiście zdrowe, a po drobnej modyfikacji idealne także dla alergików. Okazja zawsze się znajdzie:)



Składniki:
  • 2 laski rabarbaru, pokrojone w kostkę
  • ok. 2 szklanki mleka (alergikom zalecamy sojowe)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej, typ 650
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki otrębów pszennych
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej - mokre. Łączymy zawartości obu naczyń, dodajemy rabarbar. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz