Dzisiaj mam dla Was przepis na naprawdę smaczne i zdrowe muffinki. Są one wręcz idealne na zimę - wykorzystujemy w nich jedne z niewielu dostępnych o tej porze roku owoców, poza tym lekkie i uniwersalne - idealne na każdą okazję!
Smakują nie tylko wielbicielom pieczonych jabłek:)
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 70 g cukru (u mnie częściowo brązowy)
- przyprawy korzenne - do smaku, szczególnie polecam cynamon
- 135 g jogurtu naturalnego (u mnie jedno opakowanie)
- 100 ml mleka
- 75 ml oleju
- jajko (ubite)
- 2 jabłka
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej - mokre. Następnie szybko (i niedokładnie) mieszamy zawartości obu naczyń. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dolać trochę mleka, wszystkie składniki dawałam "na oko". Do miski wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka.
Ciasto nakładamy do papilotek (u mnie wyszło idealnie 12) do wysokości ok. 3/4.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz