30 grudnia 2013

Przepis na idealne śniadanie

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, wiemy o tym wszyscy. A mimo to, wielu z nas go unika. Dlaczego? Boimy się, że utyjemy, nie mamy czasu lub ochoty. Tymczasem pomijanie śniadań przynosi więcej strat niż zysków.

Korzyści z jedzenia śniadań:
  • lepsze funkcjonowanie układu trawiennego i krwionośnego
  • lepsza zdolność koncentracji i zapamiętywania
  • poprawa nastroju i samopoczucia (poparte badaniami)
  • brak zmęczenia i rozdrażnienia
  • pobudzenie metabolizmu
  • lepsza odporność na stres
  • mniejsze prawdopodobieństwo przejadania się, dłuższe odczucie sytości, kontrola głodu
  • lepsza kontrola wagi
  • redukcja ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych

Z czego powinno się składać idealne śniadanie?
Głównymi składnikami powinny być białko oraz cukry. Ważne jednak, by wybierać węglowodany złożone, proste bardzo podniosą poziom cukru we krwi, ale zastrzyk energii będzie krótkotrwały, podczas gdy polisacharydy łagodnie podniosą poziom cukru i dostarczą na długo energię. Węglowodany złożone znajdziemy przede wszystkim w musli, płatkach śniadaniowych czy w pieczywie razowym. W przypadku płatków, pamiętajmy jednak, aby wybierać te niesłodzone, bez lukru czy czekolady. Białko znajdziemy w serze białym, jogurcie, mleku czy kefirze. Do tego warto zjeść świeży owoc lub warzywo, aby dostarczyć organizmowi cennych witamin.

Przykładowe śniadanie:
Płatki owsiane zalej wrzątkiem. Warto dodać do nich także trochę orzechów. Podczas gdy płatki będą wchłaniać wodę, rozgnieć ser biały widelcem i wymieszaj go z jogurtem naturalnym. Zetrzyj jabłko lub dorzuć garść innych owoców. Owsiankę z serkiem i owocami posłódź i posyp cynamonem. Smacznego:)



Inne propozycje? Kanapka z chleba pełnoziarnistego z szynką i szklanka soku owocowego, musli z jogurtem naturalnym i marchewka, kromka chleba z tuńczykiem i pomidorem. Propozycji jest naprawdę mnóstwo!

A co Wy jecie na śniadanie? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz