5 stycznia 2014

Zdrowie w jabłkach

Jabłka są owocami dostępnymi cały rok, szczególnie chętnie jedzonymi zimą, gdy dostęp do innych jest ograniczony. Sprawdzają się zarówno na surowo, jak i na ciepło - zawsze smaczne. Czy jest ktoś, kto ich nie lubi?

Jabłka nie mają wielu kalorii (bo tylko ok.50 kcal w 100 gramach), wspomagają odchudzanie - to chyba dobra reklama?

Co zdrowego znajdziemy w jabłkach?
Błonnik - wspomaga trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego.
Kwercetyna - działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, a także przeciwnowotworowo. Wpływa korzystnie na działanie układu krwionośnego. Może zapobiegać powstawaniu zaćmy. Polecana cukrzykom i astmatykom.
Pektyny - neutralizują substancje toksyczne (np. metale ciężkie), wpływają pozytywnie na przemiany cholesterolu, przyspieszają trawienie tłuszczy, usprawniają pracę jelit. Chronią przed zawałem i miażdżycą. Znajdują się głównie w skórce owocu.
Witamina C - ułatwia gojenie się ran, wzmacnia układ odpornościowy, nieznacznie skraca czas trwania przeziębienia. Również znajduje się głównie w skórce jabłka.
Fosfor - konieczny do prawidłowej pracy całego organizmu.
Wapń - wchodzi w skład kości. Odpowiada za prawidłową pracę układu ruchu.
Magnez - niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni oraz układu nerwowego.
Potas - bierze udział w przewodnictwie impulsów nerwowych. Wspomaga układy krążenia i mięśniowy.
Żelazo - zmniejsza uczucie zmęczenia, poprawia odporność.
Sód - konieczny do prawidłowej pracy układu nerwowego. Wspomaga pracę serca.

Pod wpływem ciepła część składników odżywczych może zniknąć, więc starajmy się sięgać głównie po te surowe, nieobrane owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz