1 stycznia 2014

Mus jabłkowy

Uwielbiam zimowe konfitury! Dla mnie są to po prostu zapachy i smaki lata zaklęte słoiku. Te rarytasy umilają nam chłodne i mroźne dni, kiedy to doświadczamy braku świeżych warzyw i owoców. Dziś przedstawię na blogu mój ulubiony mus jabłkowy, który, w przeciwieństwie do sklepowych dżemów, nie zawiera substancji żelujących- pektyny, zagęstników- gumy guar, regulatorów kwasowości: kwasu cytrynowego i cytrynianu sodu.*

Przepis:
Myjemy dokładnie jabłka oraz usuwamy gniazda nasienne, wkładamy do garnka (można ze skórką), na spód nalewamy niewielką ilość wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, jednocześnie pilnując, aby się nie przypaliły. Gdy jabłuszka są już mięciutkie, wyciągamy je z garnka. Teraz skórki ładnie odchodzą –  możemy je wyrzucić. Za pomocą tłuczka kręcimy jabłka na jednolitą masę. Tak przygotowany mus umieszczamy ponownie w garnku, dodajemy cukru (trzcinowy to najlepsza opcja) do ¾ szklanki na ok. kilogram jabłek. Gotujemy jeszcze przez 15 min i przelewamy do słoiczków. Ustawiamy je denkiem do dołu na całą noc, aby się hermetycznie zamknęły.




Może ten przepis umili Wam choć trochę tegoroczną szarą zimę.
Enjoy!



* porównanie do popularnych na rynku dżemów Łowicz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz