1 stycznia 2014

Reguła zdrowego talerza

Pamiętacie jeszcze te babcine obiady, kiedy nasz talerz zapełniony był po brzegi ziemniakami utopionymi w gęstym sosie , ogromnym schabowym, obtoczonym obficie w bułce tartej i może gdzieś tam z boku znalazło się miejsce na niewielką porcje surówki?

Przedstawiony powyżej przykład posiłku na pewno nie należy do najzdrowszych. Kojarzy się z ciężkim daniem, po którym dosłownie nie możemy się ruszyć. W tym wpisie przedstawię wam regułę talerza obiadowego, która na pewno jest zdrowszym, nie uziemiającym nas na kanapie lecz dającym energię, wariantem obiadu.

¼ talerza – mięso, wyroby z mięsa lub ryby, czyli ogółem BIAŁKO
¼ talerza – kasze, ryże, makarony (najlepiej pełnoziarniste), ziemniaki – WĘGLOWODANY
½ talerza – surówki, sałatki, ogólnie warzywa, część mogą stanowić także owoce – źródło WITAMIN, zajmuje największą powierzchnie, gdyż są najważniejsze w naszej diecie


Wynika z tego, że najwięcej miejsca powinny zajmować warzywa. Ma to również znaczenie psychologicznie (działa na naszą podświadomość) - widzimy pełny talerz (uczucie sytości), który jednak w główniej mierze zapełniony jest nie tuczącymi produktami.


1 komentarz: