Zasady spożywania białek:
- Jedz tłuszcze i białka w różnym czasie (tłuszcze spowalniają proces trawienia białek o 2-3 godz.).
- Jeżeli jednak spożywamy tłuszcz z białkiem (np. mięso smażone na oleju roślinnym) to powinniśmy zjeść do tego dużą ilość zielonych warzyw, które zneutralizują działanie tłuszczu.
- Nie mieszaj różnych rodzajów białek, każde z nich spożywać oddzielnie, jeden rodzaj każdorazowo.
- Produkty białkowe lepiej spożywać na kolacje bez dodatku oleju roślinnego i sosów go zawierających.
- Powszechnie wiadomo, że lepiej mięso zapiekać w piekarniku, piec na grillu lub w folii aluminiowej niż smażyć czy gotować.
- Sałatka warzywna musi znaleźć się przed każdym pożywieniem białkowym.
- Nie należy doprawiać mięsa kwaśnymi przyprawami (sokiem z cytryny, octem), gdyż kwasy przyspieszają procesy gnilne.
- Mięso i ziemniaki to jedno z najbardziej niekorzystnych połączeń.
- Wystarczy spożywać mięso, drób i ryby po 2 razy w tygodniu, a codziennie 10dkg twarogu, orzechy oraz ziarna słonecznika.
- Nie pozostawiać mięsa i ryb na następny dzień.
- Dodać kawałek jabłka na 10 min przed końcem gotowania mięsa. Zaś ryba będzie smaczniejsza, jeśli gotując ją, kilka razy dolejemy zimnej wody.
- Zamienniki białek zwierzęcych: 10dkg orzechów całkowicie zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na białko, 12dag roślin strączkowych, zjedzonych w dwóch porcjach, jest znacznie cenniejsze niż 20dag mięsa lub 30dag ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz