26 stycznia 2014

Białka

Zasady spożywania białek:

  • Jedz tłuszcze i białka w różnym czasie (tłuszcze spowalniają proces trawienia białek o 2-3 godz.).
  • Jeżeli jednak spożywamy tłuszcz z białkiem (np. mięso smażone na oleju roślinnym) to powinniśmy zjeść do tego dużą ilość zielonych warzyw, które zneutralizują działanie tłuszczu.
  • Nie mieszaj różnych rodzajów białek, każde z nich spożywać oddzielnie, jeden rodzaj każdorazowo.
  • Produkty białkowe lepiej spożywać na kolacje bez dodatku oleju roślinnego i sosów go zawierających.
  • Powszechnie wiadomo, że lepiej mięso zapiekać w piekarniku, piec na grillu lub w folii aluminiowej niż smażyć czy gotować.
  • Sałatka warzywna musi znaleźć się przed każdym pożywieniem białkowym.
  • Nie należy doprawiać mięsa kwaśnymi przyprawami (sokiem z cytryny, octem), gdyż kwasy przyspieszają procesy gnilne.
  • Mięso i ziemniaki to jedno z najbardziej niekorzystnych połączeń.
  • Wystarczy spożywać mięso, drób i ryby po 2 razy w tygodniu,  a codziennie 10dkg twarogu, orzechy oraz ziarna słonecznika.
  • Nie pozostawiać mięsa i ryb na następny dzień.
  • Dodać kawałek jabłka na 10 min przed końcem gotowania mięsa. Zaś ryba będzie smaczniejsza, jeśli gotując ją, kilka razy dolejemy zimnej wody.
  • Zamienniki białek zwierzęcych: 10dkg orzechów całkowicie zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na białko, 12dag roślin strączkowych, zjedzonych w dwóch porcjach, jest znacznie cenniejsze niż 20dag mięsa lub 30dag ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz