28 stycznia 2014

Dlaczego awokado?

Awokado jest owocem i jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Choć tłuste - nie tuczy, raczej pomaga zadbać o zdrowie i zgrabną sylwetkę.

Dlaczego powinniśmy je jeść? Awokado jest świetną alternatywą masła, wspomaga wchłanianie przeciwutleniaczy, np. likopenu oraz beta-karotenu. Poza tym - jest smaczne:)

85% kalorii w owocu stanowią kwasy tłuszczowe. Są to jednak kwasy tłuszczowe nienasycone - zalecane osobom chorym na miażdżycę czy nadciśnienie.

Co jeszcze w nim znajdziemy?
Błonnik - wspomaga trawienie, więcej informacji tutaj.
Witamina A - poprawia wzrok, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
Witamina B1 - przyspiesza gojenie się ran, łagodzi ból.
Witamina B2 - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w przemianach aminokwasów i tłuszczy.
Witamina B3 - bierze udział w syntezie i rozkładzie aminokwasów, tłuszczy i węglowodanów, uczestniczy w tworzeniu erytrocytów.
Witamina C - wspomaga gojenie się ran, wspiera układ immunologiczny.
Witamina K - hamuje rozwój raka, zapewnia prawidłową krzepliwość krwi.
Witamina H - wspomaga funkcjonowanie tarczycy, poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Kwas foliowy - reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, wspomaga układy nerwowy i pokarmowy, chroni organizm przed nowotworami. Szczególnie polecany kobietom w ciąży.
Kwas pantotenowy - niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów, przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu.
Wapń - wchodzi w skład kości, bierze udział w krzepliwości krwi oraz w skurczach mięśni.
Potas - bierze udział w przewodzeniu impulsów elektrycznych przez neuron.
Fosfor - wchodzi w skład kości oraz kwasów nukleinowych, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania każdej komórki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz