Zasady spożywania węglowodanów:
- Nie należy jeść chleba, ziemniaków, kasz, cukru, miodu razem z owocami cytrusowymi i pomidorami, ponieważ niszczą one fermenty niezbędne do trawienia węglowodanów.
- Staraj się jednorazowo spożywać jeden rodzaj węglowodanowych produktów. Na przykład: chleb, ziemniaki i słodkie ciastko zjedzone razem spowodują fermentację, ponieważ żołądek może przyjąć i strawić tylko jeden rodzaj skrobi. Dodatkowo kilka jej rodzajów powoduje wzrost apetytu.
- Nie jedz chleba, ziemniaków, wyrobów mącznych, kasz z dżemami cukrem, ponieważ zmieszanie ich ze sobą spowoduje fermentację w żołądku. Dlatego po zjedzeniu bułek drożdżowych, pączków z powidłami, odczuwamy zgagę. Wyjątek stanowi miód.
- Słodkie i suszone owoce można łączyć ze skrobiami: chlebem, kaszami, ryżem.
- Kasza, chleb, ziemniaki i inne skrobie nie powinny być spożywane łącznie z mięsem, rybami, jajami, żółtym serem, twarogiem tzn. pokarmem białkowym. Przerwa pomiędzy spożywaniem węglowodanów i białek powinna stanowić przynajmniej 2-3 godz.
- Trawienie skrobi rozpoczyna się już w ustach, dlatego pożywienie skrobiowe należy szczególnie dokładnie żuć.
- Gatunki bezdrożdżowego pieczywa, kasza posiadają włókna roślinne, które oczyszczają układ pokarmowy. Spożywanie tych produktów ma działanie profilaktyczne przeciwko wielu chorobom.
- Kaszę warto spożywać codziennie, szczególnie gryczaną, jęczmienną, pszenną, kukurydzianą oraz ryż. Powinny być one ugotowane "na gęsto", bez dużej ilości wody i stanowić 1/3 naszego codziennego posiłku.
- Pokarm skrobiowy zaleca się spożywać w dzień, pomiędzy 9 a 13.
- Przed spożyciem skrobi należy zjeść sałatkę warzywną (najlepiej do tego nadają się bogate w fermenty kapusta, marchew, buraki, koper, pietruszka, przyprawy).
- Musimy oddzielić czas jedzenia skrobi od czasu spożywania cukrów (po prostu nie słodzić). Można posmarować chleb miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz