27 stycznia 2014

Węglowodany

Zasady spożywania węglowodanów:
  • Nie należy jeść chleba, ziemniaków, kasz, cukru, miodu razem z owocami cytrusowymi i pomidorami, ponieważ niszczą one fermenty niezbędne do trawienia węglowodanów.
  • Staraj się jednorazowo spożywać jeden rodzaj węglowodanowych produktów. Na przykład: chleb, ziemniaki i słodkie ciastko zjedzone razem spowodują fermentację, ponieważ żołądek może przyjąć i strawić tylko jeden rodzaj skrobi. Dodatkowo kilka jej rodzajów powoduje wzrost apetytu.
  • Nie jedz chleba, ziemniaków, wyrobów mącznych, kasz z dżemami cukrem, ponieważ zmieszanie ich ze sobą spowoduje fermentację w żołądku. Dlatego po zjedzeniu bułek drożdżowych, pączków z powidłami, odczuwamy zgagę. Wyjątek stanowi miód.
  • Słodkie i suszone owoce można łączyć ze skrobiami: chlebem, kaszami, ryżem.
  • Kasza, chleb, ziemniaki  i inne skrobie nie powinny być spożywane łącznie z mięsem, rybami, jajami, żółtym serem, twarogiem tzn. pokarmem białkowym. Przerwa pomiędzy spożywaniem węglowodanów i białek powinna stanowić przynajmniej 2-3 godz.
  • Trawienie skrobi rozpoczyna się już w ustach, dlatego pożywienie skrobiowe należy szczególnie dokładnie żuć.
  • Gatunki bezdrożdżowego pieczywa, kasza posiadają włókna roślinne, które oczyszczają układ pokarmowy. Spożywanie tych produktów ma działanie profilaktyczne przeciwko wielu chorobom. 
  • Kaszę warto spożywać codziennie, szczególnie gryczaną, jęczmienną, pszenną, kukurydzianą oraz ryż. Powinny być one ugotowane "na gęsto", bez dużej ilości wody i stanowić 1/3 naszego codziennego posiłku.
  • Pokarm skrobiowy zaleca się spożywać w dzień, pomiędzy 9 a 13.
  • Przed spożyciem skrobi należy zjeść sałatkę warzywną (najlepiej do tego nadają się bogate w fermenty kapusta, marchew, buraki, koper, pietruszka, przyprawy).
  • Musimy oddzielić czas jedzenia skrobi od czasu spożywania cukrów (po prostu nie słodzić). Można posmarować chleb miodem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz