5 stycznia 2014

Ciasto marchewkowe

W ostatnim poście napisałam, że marchewki są najzdrowsze na surowo. To nie oznacza jednak, że tych upieczonych nie można jeść! Zwłaszcza, że wciąż jest ono dużo zdrowsze niż lubiane przez wszystkich słodkie ciasta.
Jak widać na zdjęciu, ciasto ma piękny, marchewkowy kolor i jest pełne orzechów!
Przepis jest prosty, choć pracochłonny, ale smak ciasta wynagradza wszelkie trudy:)


Składniki:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (warto poeksperymentować i zamienić jej część na mąkę pełnoziarnistą)
  • pół szklanki cukru (tu jako zamiennik świetnie sprawdzi się cukier trzcinowy)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • inne przyprawy do smaku: ja dodałam trochę typowo piernikowych przypraw (zmielonych goździków i kardamonu), ale możecie dorzucić inne ulubione (np. gałkę muszkatołową)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka startej marchewki (ok. 2-3 marchewki)

W jednej misce połącz suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek i przyprawy. W drugiej wymieszaj roztrzepane jajka z olejem.
Połącz zawartości obu naczyń. Dodaj marchew i orzechy.
Piecz przez ok. 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 175 stopni. 



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz