Dziś postawiłam na pewien kuchenny eksperyment. Zrobiłam placuszki,
używając zamiast mąki tylko otrębów. Z dumą przyznaję, iż misja zakończyła się
sukcesem :) Utworzony przepis przedstawiam poniżej.
Na porcję dla jednej osoby będziemy potrzebować:
1 jajko
1 banan (+ dodatkowo pokrojone plasterki do dekoracji)
5-6 łyżek otrąb owsianych
1 łyżeczkę cukru trzcinowego
* kilka kropel soku z cytryny
Owoc obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części,
rozgniatamy widelcem. Dodajemy otręby i żółtko jaja. Mieszamy bądź miksujemy
(masa nie musi być idealnie gładka). Aby
nasze placuszki wyszły bardziej puszyste, w osobnej misce ubijamy białko na
sztywną pianę. Łączymy masy, jeszcze przez chwile mieszając. Rozgrzewamy
patelnię, na której smażymy (z dodatkiem tłuszczu lub bez) bananowe racuchy.
Podajemy z miodem i świeżym bananem.
Jedynym minusem tak przygotowanych placków jest trudność
obracania ich na patelni. Mi udało się dopiero za trzecim razem. Poza tym nie
widzę wad, a same korzyści (głównie to, iż nie zawierają mąki). Idealny przepis
na smaczne i zdrowe śniadanie, jeśli mamy trochę czasu, by pobawić się w kuchni
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz