5 stycznia 2014

Imitacja tradycyjnych racuchów

Dziś postawiłam na pewien kuchenny eksperyment. Zrobiłam placuszki, używając zamiast mąki tylko otrębów. Z dumą przyznaję, iż misja zakończyła się sukcesem :) Utworzony przepis przedstawiam poniżej.

Na porcję dla jednej osoby będziemy potrzebować:
1 jajko
1 banan (+ dodatkowo pokrojone plasterki do dekoracji)
5-6 łyżek otrąb owsianych
1 łyżeczkę cukru trzcinowego
* kilka kropel soku z cytryny

Owoc obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części, rozgniatamy widelcem. Dodajemy otręby i żółtko jaja. Mieszamy bądź miksujemy (masa nie musi być idealnie gładka).  Aby nasze placuszki wyszły bardziej puszyste, w osobnej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Łączymy masy, jeszcze przez chwile mieszając. Rozgrzewamy patelnię, na której smażymy (z dodatkiem tłuszczu lub bez) bananowe racuchy. Podajemy z miodem i świeżym bananem.




Jedynym minusem tak przygotowanych placków jest trudność obracania ich na patelni. Mi udało się dopiero za trzecim razem. Poza tym nie widzę wad, a same korzyści (głównie to, iż nie zawierają mąki). Idealny przepis na smaczne i zdrowe śniadanie, jeśli mamy trochę czasu, by pobawić się w kuchni :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz