27 stycznia 2014

Tłuszcze

Podział tłuszczy na:
  • zwierzęce: masło śmietanka, smalec
  • roślinne: oleje roślinne, większość orzechów
Zasady spożywania tłuszczu:
  1. Można je mieszać z węglowodanami i warzywami.
  2. Spożywać w ograniczonej ilości: 23-30g oleju roślinnego dziennie, 10-15g masła śmietanowego.
  3. Szczególnie szkodliwe jest smażenie tłuszczów w temp. powyżej 150 st. Celsjusza (temperatura patelni podczas smażenia!). Tak bardzo rozgrzane tłuszcze rozkładają się, wydzielając związki toksyczne. Na obsmażanych produktach powstaje "skórka" przypominająca polietylen, z właściwościami rakotwórczymi. Najlepiej spożywać tłuszcze niepodgrzane, bezpośrednio przed użyciem. 
  4. Zaleca się oczyszczenie masła śmietankowego, przetapianie go. Przetopione masło nie podwyższa cholesterolu, nie jełczeje, może być bardzo długo przechowywane bez dodatku konserwantów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz