Podział tłuszczy na:
- zwierzęce: masło śmietanka, smalec
- roślinne: oleje roślinne, większość orzechów
Zasady spożywania tłuszczu:
- Można je mieszać z węglowodanami i warzywami.
- Spożywać w ograniczonej ilości: 23-30g oleju roślinnego dziennie, 10-15g masła śmietanowego.
- Szczególnie szkodliwe jest smażenie tłuszczów w temp. powyżej 150 st. Celsjusza (temperatura patelni podczas smażenia!). Tak bardzo rozgrzane tłuszcze rozkładają się, wydzielając związki toksyczne. Na obsmażanych produktach powstaje "skórka" przypominająca polietylen, z właściwościami rakotwórczymi. Najlepiej spożywać tłuszcze niepodgrzane, bezpośrednio przed użyciem.
- Zaleca się oczyszczenie masła śmietankowego, przetapianie go. Przetopione masło nie podwyższa cholesterolu, nie jełczeje, może być bardzo długo przechowywane bez dodatku konserwantów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz