19 stycznia 2014

Kotleciki z ciecierzycy

Dziś wypróbowałam przepis na kotleciki z ciecierzycy inspirowane falafelami. I nie mogę powiedzieć o nich złego słowa, są naprawdę pyszne!
Przepis jest oczywiście szczególnie popularny wśród wegetarian i wegan:)




Składniki:
  • 200 g suchej ciecierzycy
  • mała cebulka/ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej pietruszki (ja nie dodałam)
  • przyprawy do smaku: sól, kumin, kolendra, kardamon, chilli i... cynamon
  • olej do smażenia

Ciecierzycę należy zamoczyć na 12 godzin (najlepiej na noc) w wodzie - wody powinno być naprawdę dużo, ok. 4 szklanki wody na jedną szklankę ciecierzycy. Przez ten czas ciecierzyca podwoi swoją objętość.
Następnego dnia ciecierzycę należy zblendować lub zmielić w maszynce do mięsa. Do masy dodać pozostałe składniki. Powinna być ona lepka.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy uformowane kotleciki. Powinny być one dość płaskie.

To właściwie wszystko. Teraz możecie się rozkoszować ich smakiem, chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem:)



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz