4 stycznia 2014

Zalety marchewki

Jakie korzyści daje nam jedzenie marchewek? Na pewno zdrowie. Ale czy coś jeszcze? Tak, pomoże nam ona zadbać także o cerę. Jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób lub poznać więcej pozytywnych wpływów marchwi na nasz organizm, zapraszam do dalszej części posta:)

Co takiego ona w sobie ma?
Marchew, w około 90% składa się z wody - stąd jej niska kaloryczność (ok. 30 kcal na 100 g).
A co poza tym? Mnóstwo składników mineralnych oraz witamin.
Karoten - prowitamina A, co oznacza, że w naszym organiźmie ulega przekształceniu w tą witaminę. W największych ilościach występuje właśnie w korzeniu marchwi. Wzmacnia odporność naszego organizmu, chroni przed infekcjami dróg oddechowych, poprawia wzrok i odporność na oparzenia słoneczne, korzystnie wpływa na koloryt skóry. Sprawia, że skóra jest dużej gładka i opóźnia procesy starzenia. Neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, dzięki czemu chroni przed chorobami nowotworowymi, miażdżycą czy cukrzycą.
Inozytol - zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie. Odpowiada za poprawę samopoczucia (jest stosowany w napojach energetyzujących), obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze spowodowane stresem. Przypuszcza się, że jego niedobór może być przyczyną bezpłodności (głównie u mężczyzn).
Błonnik - pomaga regulować pracę układu pokarmowego. Możecie o nim więcej przeczytać tutaj: http://poznajjedzenie.blogspot.com/2013/06/bonnik.html.
Pektyna - wpływa korzystnie na procesy trawienia.
Potas - wpływa na prawidłowe działanie układu krążenia. Pełni istotną rolę w przewodnictwie nerwowym oraz w skurczach mięśni.
Sód - reguluje gospodarkę wodną organizmu, wspomaga prawidłową pracę serca. Podobnie jak potas, uczestniczy w skurczach mięśni oraz w przewodnictwie nerwowym.
Wapń - składnik kości. Bierze udział w przemianie materii oraz w skurczach mięśni.
Fosfor - składnik kości oraz kwasów nukleinowych. Umożliwia prawidłowe działanie wielu enzymów i związków, więc jego niedobór zakłóca pracę całego organizmu.
Żelazo - składnik hemoglobiny (transportującej tlen). Niezbędne do prawidłowego wzrostu i regeneracji komórek. Poprawia odporność, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i redukuje uczucie zmęczenia.
Cynk - kieruje kurczliwością mięśni, bierze udział w tworzeniu insuliny. Umożliwia utrzymanie optymalnego stężenia witaminy A we krwi. Poprawia sprawność intelektualną.
Miedź - bierze udział we wchłanianiu żelaza. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
Witamina B1 - uczestniczy w procesach energetycznych. Niweluje uczucie zmęczenia i poprawia samopoczucie. Ułatwia koncentrację.
Witamina B2 - bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu wzroku.
Witamina B3 (PP) - warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Uczestniczy w tworzeniu erytrocytów. Poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
Witamina B6 - bierze udział w tworzeniu erytrocytów oraz w metaboliźmie aminokwasów. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Witamina B7 - konieczna w przemianie materii. Wpływa na samopoczucie oraz odczuwanie bólu. Jest uważana za witaminę piękności, gdyż wpływa na prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci.
Witamina B9 (kwas foliowy) - poprawia samopoczucie, bierze udział w produkcji erytrocytów. Łatwo ulega zniszczeniu podczas gotowania.
Witamina C - wspomaga układ odpornościowy oraz procesy gojenia się ran. Niezbędny składnik procesu powstawania tkanki łącznej.
Witamina E - przeciwdziała starzeniu się organizmu, dobrze wpływa na układ krwionośny. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Witamina K - zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego.

Surowa czy gotowana?
Najbardziej wartościową postacią marchwi jest marchewka surowa. Po ugotowaniu, jej wartości odżywcze maleją.
Alternatywą dla surowej marchewki, w słupkach lub startej, są także świeże soki, które należy wypić zaraz po ich przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz