27 stycznia 2014

Owoce

Dobrze, znacie już zasady spożywania różnych grup pokarmowych. Czas teraz na owoce, tak często pojawiające się na naszym blogu jako składniki różnych przepisów, które z pewnością je urozmaiciły.

  1. Owoce należy spożywać oddzielnie (najlepiej między posiłkami) i nie łączyć ich z innymi produktami (z powodu powodowania fermentacji). 
  2. W niedużych ilościach można jeść na 20-30 min przed posiłkiem. 
  3. Cukru i miodu nie należy łączyć z grapefruitami i innymi owocami cytrusowymi. Najlepiej w ogóle nie dodawać cukru do owoców (przecież to słodycz sama w sobie!).
  4. Starać się spożywać owoce sezonowe (zimą więcej suszonych, latem owoców pochodzących z najbliższych okolic). Te wyhodowane sztucznie, np. banany i pomidory, wiosną i zimą szybko się psują, dlatego przepełnia się je środkami wydłużającymi czas przechowywania.

"Zasady" są tak jakby podsumowaniem całości wiedzy pozyskanej z naszego projektu edukacyjnego. Zalecamy stosowanie się do nich, wyjdzie Wam to "na zdrowie!" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz