Przepis na te ciasteczka jest bardzo prosty, a jednocześnie może być bazą dla wielu, zupełnie innych tworów naszej wyobraźni:) Jednocześnie jest zdrowy, pożywny i niskokaloryczny! Zachęcam do próbowania i może tworzenia własnych, alternatywnych wersji tego przepisu?
Z przepisu nie wychodzi wiele ciastek, a znikają one w mgnieniu oka, więc polecam mnożenie podanych proporcji:)
Składniki:
- banan (najlepiej miękki)
- pół szklanki płatków owsianych
- Wasze ulubione dodatki: cynamon, kokos, owoce - suszone lub świeże (starte), orzechy, jeśli uważacie, że to potrzebne - odrobinę cukru lub miodu
Wykonanie jest naprawdę proste: banana rozgniatamy widelcem. Dosypujemy płatki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę (ok. pół godziny), jeśli tego nie zrobimy, płatki nie rozmiękną i ciasteczka będą twarde. Dodajemy inne dodatki. Ciasto nakładamy łyżeczką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Tym razem, do podstawowych składników dodałam odrobinę cynamonu (który uwielbiam, więc musiał się znaleźć i tutaj;)) oraz amarantusa ekspandowanego.
Od razu jednak mówię, że mam mnóstwo innych pomysłów na ten przepis, więc możecie się spodziewać na blogu relacji:) Jednocześnie zachęcam do eksperymentowania i dzielenia się Waszymi pomysłami!
Świetny przepis!! Moje dzieci uwielbiają te ciasteczka!!
OdpowiedzUsuń