7 stycznia 2014

Ciasteczka z płatkami owsianymi i bananem

Przepis na te ciasteczka jest bardzo prosty, a jednocześnie może być bazą dla wielu, zupełnie innych tworów naszej wyobraźni:) Jednocześnie jest zdrowy, pożywny i niskokaloryczny! Zachęcam do próbowania i może tworzenia własnych, alternatywnych wersji tego przepisu?

Z przepisu nie wychodzi wiele ciastek, a znikają one w mgnieniu oka, więc polecam mnożenie podanych proporcji:)



Składniki:
  • banan (najlepiej miękki)
  • pół szklanki płatków owsianych
  • Wasze ulubione dodatki: cynamon, kokos, owoce - suszone lub świeże (starte), orzechy, jeśli uważacie, że to potrzebne - odrobinę cukru lub miodu

Wykonanie jest naprawdę proste: banana rozgniatamy widelcem. Dosypujemy płatki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę (ok. pół godziny), jeśli tego nie zrobimy, płatki nie rozmiękną i ciasteczka będą twarde. Dodajemy inne dodatki. Ciasto nakładamy łyżeczką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

Tym razem, do podstawowych składników dodałam odrobinę cynamonu (który uwielbiam, więc musiał się znaleźć i tutaj;)) oraz amarantusa ekspandowanego.



Od razu jednak mówię, że mam mnóstwo innych pomysłów na ten przepis, więc możecie się spodziewać na blogu relacji:) Jednocześnie zachęcam do eksperymentowania i dzielenia się Waszymi pomysłami!

1 komentarz:

  1. Świetny przepis!! Moje dzieci uwielbiają te ciasteczka!!

    OdpowiedzUsuń